کالیبراسیون یعنی چه؟
کالیبراسیون چیست و چه کاربردی دارد؟
کالیبراسیون یا واسنجی عبارت است از مقایسه یک ابزار اندازه گیری با یک استاندارد و تعیین میزان خطای این وسیله نسبت به آن استاندارد و در صورت لزوم تنظیم دستگاه مطابق با استانداردها
در واقع کالیبراسیون ویژگیهای کارآمدی دستگاه یا مواد مرجع را بهوسیله انجام مقایسات مستقیم مشخص میکند. هر وسیلهای که برای اندازه گیری به کار میرود و در روشهای اجرایی به استفاده از آن اشاره شده است، نیاز به تعیین صحت و دقت یا کالیبراسیون دارد.
با توجه به اینکه دستیابی به کیفیت برتر و انجام آزمایش های دقیق از طریق انجام آزمون ها و اندازه گیری های مطمئن صورت می گیرد لذا انجام فرایند کالیبراسیون در تجهیزات آزمایشگاهی و پزشکی اهمیت ویژه ای پیدا می کند.
دستگاههای اندازهگیری باید بهطور دورهای کالیبره شوند. چرا ؟
زیرا گذشت زمان، فرسودگی، حوادث غیرقابل پیشبینی و … باعث میشوند تا نتایج آنها با استانداردها مطابقت نداشته باشد و نیازمند تأیید مجدد باشند. کالیبره کردن تمام تجهیزات، الزامی نیست. برخی از دستگاه ها ممکن است صرفاً به عنوان نشان دهنده مورد استفاده قرار گیرند. انواع دیگر تجهیزات ممکن است به عنوان ابزار تشخیصی و آشکارسازی به کار بروند.
در چه صورت کالیبراسیون وسیله ها ضرورت ندارد ؟
به طور کلی هر گاه وسیلهای برای تعیین قابلیت پذیرش محصول یا عوامل موثر در فرایند آزمون مورد استفاده قرار نگیرد کالیبراسیون آن ضرورت ندارد.
مثال:
برای مثال دستگاهی مانند چمبر تست شرایط پایداری، که محفظه ای کنترل شده از نظر دما و رطوبت در اختیار پژوهشگر قرار میدهد، باید گواهی های کالیبراسیون لازم برای میزان پایداری دما و رطولت را کسب کرده باشد.
اهداف اصلی کالیبراسیون:
اصلی ترین هدف از کالیبراسیون دستگاه هایی که با اندازه گیری سر و کار دارند، اطمینان از دقت اندازه گرفته شده مطابق با استاندارها میباشد.
کالیبراسیون معمولا با اهداف زیر انجام می شود:
- برای استقرار قابلیت ردیابی دستگاه به استانداردهای مرجع
- اطمینان از درستی مقادیر خوانده شده از دستگاه اندازه گیری
اگر محصولی برای فروش دارید شما نیز میتوانید تامین کننده کیارش تجارت شوید : ثبت نام تامین کنندگان
مراحل کالیبراسیون چیست؟
کالیبره کردن تجهیزات اندازه گیری امری حساس است. از این رو اگر قصد دارید همواره ابزاری کالیبره داشته باشید، باید حساب شده عمل کنید. در هنگام کالیبراسیون دستگاه، سعی کنید که مراحل زیر را به ترتیب اجرا کنید:
مرحله اول: کدگذاری
- ابتدا لازم است ابزار اندازه گیری مختلف، با حوصله و دقت کافی کد گذاری شوند. البته فقط کدگذاری کافی نیست. لازم است برای تجهیزات شناسنامه تهیه کنید و لیست کامل آن ها را به تفکیک شناسه داشته باشید.
مرحله دوم: طبقه بندی
- پس از کدگذاری لازم است تجهیزات اندازهگیری را از نظر کالیبراسیون طبقه بندی کنید. این طبقه بندی می تواند بر اساس معیارهای مختلفی انجام گیرد. اهمیت، فاصله زمانی (دوره تناوب کالیبراسیون)، هزینه و دشواری مهم ترین پارامترهایی هستند که باید به آن ها توجه کنید.
مرحله سوم: تعیین حد مجاز خطا
- هیچگاه نمی توان از تجهیزات اندازه گیری، انتظار دقت بی نهایت داشت. با توجه به درجه دقت مورد نیاز شما، همواره مقداری خطا وجود دارد. البته تعیین حد مجاز خطا به عهده شماست. برای کالیبره کردن دستگاه ها، حد مجاز خطا را با توجه به کاربرد مورد نظر تعیین کنید.
مرحله چهارم: انتخاب کالیبره کننده
- یکی از مهم ترین مراحل پیش روی شما، انتخاب کالیبره کننده است. ممکن است بسیاری از مراکز و یا حتی افراد این ادعا را بکنند که در کالیبراسیون خبره هستند. این پیش آگاهی شماست که می تواند در مسیر انتخاب به شما کمک کند. در بخش های بعدی به نکات انتخاب کالیبره کننده خواهیم پرداخت.
مرحله پنجم: اجرای کالیبراسیون
- در این مرحله با اجرای آزمایش، درصد خطای دستگاه مشخص می شود و عملیات کالیبراسیون اجرا می شود. یعنی با مراجعه به استاندارد و تجربه، دستگاه تنظیم می شود و یا در صورت داشتن عیوبی پایه ای، برای تعمیر فرستاده می شود. در آخر گواهی و برچسب کالیبراسیون صادر شده و نصب می شود.
مرحله ششم: ثبت سوابق کالیبراسیون
- حفظ و نگهداری سوابق کالیبراسیون مهم است. این اهمیت وقتی آشکار می شود که بازرسین مراکز مختلف اقدام به نظارت بر تجهیزات می کنند. سوابق کالیبراسیون از مستندترین و معتبرترین سوابقی هستند که بر سلامت کامل تجهیزات دلالت می کنند. در ضمن، اگر قصد فروش دستگاه خود را داشته باشید، این مدارک برای شما اهمیت خواهند داشت.
تماس با ما
مسئول فروش : 09156416142
مدیر فروش: 09153861761
بدون دیدگاه